Brood, pasta, koekjes, kwark, yoghurt drink, chocolade, snoep en ….. ik kan nog wel even doorgaan. ;-) Het is allemaal zo lekker en je kan er zoveel lekkere gerechten mee klaar maken! Helaas zitten in al deze producten gluten, lactose en suiker. Allemaal voedingsstoffen waar veel mensen last van hebben. De meeste mensen hebben niet (eens meer) door dat ze er last van hebben, omdat ze niet beter meer weten. Ze nemen hun fysieke, dan wel mentale klachten voor lief. Zonde!
Ik denk dat de meesten wel weten dat (ongeraffineerde) suiker niet gezond voor je is. Gluten en lactose zijn zeker niet per definitie slecht voor je, tenminste als je lijf deze stoffen goed kan verwerken.
Wat zijn gluten? Simpel uitgelegd; gluten zijn een mengsel van eiwitten, waaronder gliadine en glutenine. Om het niet te ingewikkeld te maken ga ik over deze soorten eiwitten nu niet verder door ;-). Samengevat het is een kleverige substantie die luchtigheid geeft aan brood, koekjes etc. Het zit o.a. veel in graansoorten (tarwe, ook spelt, rogge, gerst, kamut), beschuit, crackers, gebak, noedels, smeerkaas, buitenlandse kazen, maar ook vaak in kant en klare soepen, sauzen, vleeswaren etc. Het is een hele lange lijst. Let er ook op dat veel bewerkt voedsel gluten bevat.
Mocht je weleens een medische bloedtest of EMB test (deze bied ik vanaf het voorjaar ook aan) hebben gehad en hier kwam niet uit dat je coeliakie of een glutenallergie hebt, dan is er wel een kans dat je last hebt van glutensensitiviteit. Bij het volledig skippen of behoorlijk reduceren van gluten kan je waarschijnlijk een heel positief effect bereiken. Herken jij jezelf na het eten van een maaltijd met gluten in onder andere de volgende symptomen;
- Buikpijn, winderigheid, opgeblazen gevoel
- Afwijkend en wisselend ontlastingspatroon, diarree, brijachtig of misschien juist verstopping
- Vettige zure ontlasting met remsporen
- Erg stinkende ontlasting
- Concentratieproblemen
- "Mist in je hoofd
- Stemmingswisselingen
- Voedingstekorten
- Slappe spieren
- Vermoeidheid
- Verminderde eetlust
Als je jezelf herkent in bovenstaande symptomen, dan is het zeker het proberen waard om minstens 3 weken gluten helemaal te elimineren. Als je merkt dat je klachten verminderen, dan is de kans groot dat jij gevoelig bent voor gluten.
Ook wat betreft melkproducten. Veel mensen reageren hier niet lekker op. Het gaat om de stoffen lactose en caseïne die problemen geven. Per persoon verschilt het hoe erg je reageert op melkproducten. Symptomen kunnen zijn;
- Veel vage ontsteking gerelateerde klachten,zoals huidklachten, gewrichtsklachten, luchtwegen en darmklachten
- Verergeren van klachten bij sommige auto-immuunziektes, zoals reuma.
- Vermindert je energie
Ook hierin raad ik je aan om minstens 3 weken zuivel uit je voedingspatroon te halen en te kijken wat het doet met je klachten. Het kan ook zijn dat je slecht reageert op koe zuivel, maar wel goed reageert op geiten en/of schapenzuivel. Nadat blijkt dat je klachten verminderen door het elimineren van al het zuivel, kan je langzaamaan proberen om te kijken of je klachten wegblijven bij deze twee alternatieven.
Leuk hoor dat skippen van gluten en zuivel, maar wat zijn de alternatieven dan? Ik kan je hier heel veel inspiratie voor geven en lekkere en gezonde recepten. Om je voor nu een beetje op weg te helpen:
Alternatief voor gluten onder andere:
- Teff
- Amaranth
- Boekweit(meel)
- Haver
- Amandelmeel
- Zilvervliesrijst
- Quinoa
- Gierst
Ook in veel bewerkt voedsel zitten gluten. Mijn advies is daarom ook om zo vers en puur mogelijk te eten, zodat je precies weet wat je binnenkrijgt. Let bij granen ook altijd voor de zekerheid op het glutenvrije logo op de verpakking.
Alternatief voor zuivel onder andere:
- Plantaardige melk, zoals havermelk, amandelmelk, rijstmelk
- Plantaardige yoghurt, zoals kokosyoghurt, haverkwark, sojayoghurt
- Plantaardige zuivelspreads en room
- Vegan kaas
Zorg dat je wel de ongezoete versies koopt. ;-) Hou er rekening mee dat in plantaardige producten, zoals kokosyoghurt, soms relatief veel vet zit. Eet dit dan ook niet iedere dag en wissel af met verschillende producten. Ook van soja moet je niet te veel eten, omdat dit hormoon verstorend kan werken.
En maak je geen zorgen over een gebrek aan calcium uit melkproducten. In veel plantaardige alternatieven is calcium en extra vitaminen toegevoegd. Ook zit calcium genoeg in andere natuurlijke voedingsproducten. Rijke calciumbronnen met een goede opname zijn boerenkool, spitskool, Chinese kool, raapstelen, hazelnoten en zee groenten. Voor een goede opname van calcium uit de darmen moet voldoende vitamine D aanwezig zijn in je lichaam. Ik adviseer om vitamine D altijd bij te slikken als de R in de maand zit.
Liefs Esther
Bronnen: Hormoonfactor