Iedere ochtend probeer ik een afwisselend ontbijtje voor te schotelen voor mijn gezin en mijzelf. Zo weet ik zeker dat we genoeg afwisselende voedingsstoffen binnenkrijgen om onze dag energiek te beginnen. Iedere dag (glutenvrij) brood is redelijk beperkt qua voedingswaarde en ook een beetje saai. Met regelmaat zal ik een hormoonproof recept delen op mijn blog voor ontbijt, lunch of diner om je te inspireren. Uiteraard wel makkelijk uitvoerbaar, das wel zo fijn. ;-)
Wat is er nu lekkerder dan in de herfst te koken met wat het seizoen te bieden heeft. Op dit moment is er qua fruit rijkelijk appel te verkrijgen. Ik kan hier echt alle kanten mee op voor zoete en hartige gerechten. Een appel leent zich perfect voor een heerlijk havermout ontbijtje, in een gezonde pancake, homemade appelmoes, een (vegan) tonijnsalade, een pompoensoep en ook in dit overheerlijke boekweit appeltaart brood. :-) Boekweit is rijk aan een hoge kwaliteit eiwitten. Van alle granen bevat boekweit de meeste vezels, zowel de oplosbare als de onoplosbare vezels. Ook zitten er veel antioxidanten in boekweit. Genoeg reden om snel aan de slag te gaan met dit lekkere recept.
Wat heb je nodig;
200 gr boekweitmeel
80 gr amandelmeel
4 eieren
150 ml amandelmelk
1 tl bakpoeder
1 el kaneel
1 el speculaas & koekkruiden
2 kleine appels
1 grote hand rozijnen
3 el honing
Verder een bakblik van 25 cm, vel bakpapier en roomboter of bakspray om het bakpapier op zijn plek te houden in het bakblik.
Hoe maak je het?
Verwarm je oven voor op 200 graden. Doe het bakpapier in het bakblik.
Meng het boekweitmeel, amandelmeel, amandelmelk en eieren tot een glad beslag en voeg daarna de honing, kaneel, bakpoeder en speculaas & koekkruiden toe. Was en snijd de appels (met schil) in kleine stukjes en voeg deze toe aan het beslag en doe als laatste de rozijnen erbij. Schep alles nog een keer heel goed door en stort het beslag in het bakblik.
Zet het boekweit appeltaart brood voor 40 à 50 minuten in het midden van de oven. Iedere oven is anders, dus controleer geregeld of het niet te hard gaat. Het appeltaart brood is klaar wanneer je er met een satéprikker in prikt en er geen beslag aan blijft plakken.
Ik maak dit appeltaart brood meestal ’s avonds, zodat het in de nacht kan afkoelen. In de ochtend neem ik dan 2 plakken van dit brood met een klein beetje roomboter. Eet smakelijk!
Liefs Esther